Behandeling mondhygiënist – Stibbe, Dommering & de Lint, tandartsen – Amsterdam

Behandeling mondhygiënist

De mondhygiënist/ mondzorgkundige

Een mondhygiënist is een op HBO-niveau opgeleide paramedicus, het beroep van mondhygiënist is geregeld in de Wet op de Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg (Wet BIG).
De titel mondhygiënist is een bij wet beschermde titel en mag alleen gevoerd worden door diegene die in het bezit is van het diploma mondhygiënist. Het diploma wordt verkregen na het met goed resultaat afronden van de 4-jarige HBO-opleiding.

De mondhygiënist houdt zich bezig met het voorkomen van tandvleesaandoeningen en gaatjes in de tanden en kiezen.
Hiervoor wordt de mondsituatie in kaart gebracht door middel van screening op tandheelkundige afwijkingen. Dan wordt er een persoonlijk behandelplan opgesteld. Mogelijk worden hiervoor röntgenfoto’s gemaakt en kan soms een bacterieel onderzoek wenselijk zijn.
Daarnaast wordt uitleg gegeven over de situatie in de mond en het ontstaan van diverse aandoeningen. Tevens zal er instructie worden gegeven over hoe de mond gereinigd zou moeten worden en het voorkomen van deze aandoeningen (de juiste manier van persoonlijke gebitsverzorging met bijvoorbeeld het gebruik van tandenstokers, ragers of dergelijke).
De werkzaamheden van de mondhygiënist bestaan uit het verwijderen van de tandplaque, tandsteen, gladmaken van de gebitselementen en het polijsten, zo nodig met behulp van een locale verdoving.

De preventieassistent

Een preventieassistent is over het algemeen een tandartsassistent die is opgeleid in het uitvoeren van preventieve handelingen en mondhygiëne. Daarnaast biedt zij ondersteuning aan de tandarts op het gebied van de voorbereiding, de uitvoering en de afronding van de patiëntenbehandeling. Ze controleert de staat waarin het tandvlees verkeert en corrigeert daar waar nodig het poetsgedrag. Ze geeft patiënten instructie, voorlichting en voert gebitsreinigingen uit.
Bij kinderen sealt zij kiezen, deze worden dan preventief voorzien van een beschermende laklaag.