Behandeling endodontoloog

Waarom verwijzing naar de endodontoloog?

Meestal zal een wortelkanaalbehandeling door uw eigen tandarts worden uitgevoerd. De tandarts verwijst als hij of zij verwacht dat het een meer gecompliceerde behandeling zal worden, of als een herbehandeling of apicale chirurgie nodig is.

Wat is een tandarts-endodontoloog?

De tandarts-endodontoloog is een tandarts met bijzondere kennis en vaardigheid op het gebied van de endodontologie. Hij/zij houdt zich bezig met de diagnostiek en behandeling van wortelkanalen en de daarmee verbonden weefsels. De tandarts-endodontoloog heeft na de opleiding tandheelkunde een 3-jarige master opleiding gevolgd en wordt erkend door de Nederlandse Vereniging voor Endodontologie.

Elke 5 jaar wordt de tandarts-endodontoloog gevisiteerd om te beoordelen of er wordt voldaan aan de eisen om een hererkenning te verkrijgen. De titel ‘tandarts-endodontoloog erkend door de NVvE’ staat garant voor een tandarts met bijzondere kennis en vaardigheid op het gebied van de endodontologie

Wat is een kanaalbehandeling?

Bij tandbederf, een lekkende restauratie of na een trauma kunnen bacteriën in de holle ruimte van een tand of kies terechtkomen (infectie). Deze holle ruimte bevat in de gezonde situatie levend weefsel (de pulpa) dat bestaat uit bindweefsel, zenuwvezels en kleine bloedvaten. De pulpa wordt ook wel de tandzenuw genoemd. Bacteriën kunnen in dit levende weefsel een ontsteking veroorzaken en in een later stadium een ontsteking aan de wortelpunt.

Het doel van een wortelkanaalbehandeling is om het wortelkanaal weer zo goed mogelijk bacterie-vrij te maken om de ontsteking te doen genezen.

Via een opening in de tand of kies wordt toegang gemaakt tot de pulpaholte. De wortelkanalen worden met vijltjes ruimer gemaakt zodat ze met een desinfecterende vloeistof kunnen worden gereinigd. Daarna worden de kanalen opgevuld en de opening in de kies afgesloten met een restauratie.

Wat is een herbehandeling?

Soms moet een wortelkanaalbehandeling opnieuw worden uitgevoerd. Het kan namelijk zijn dat er toch teveel bacteriën zijn achtergebleven in het wortelkanaal na de eerste wortelkanaalbehandeling en dat de ontsteking van de tand of kies niet is genezen. Ook kan het zo zijn dat na een aanvankelijk geslaagde wortelkanaalbehandeling er opnieuw bacteriën het kanaal binnen dringen, waardoor er een nieuwe ontsteking ontstaat.

Wat is apicale chirurgie?

Indien een wortelkanaalbehandeling of herbehandeling niet meer mogelijk of gewenst is kan soms een apicale chirurgie of wortelpuntoperatie worden uitgevoerd. De endodontoloog verdooft de omgeving van de tand of kies. In het tandvlees wordt een sneetje gemaakt. Het tandvlees wordt omhooggetild om het kaakbot bij de wortelpunt zichtbaar te maken. Daarna kan het ontstoken weefsel rondom de wortelpunt verwijderd worden. De wortelpunt wordt meestal verwijderd (=apexresectie). Met fijne apparatuur wordt daarna een kleine holte aan het einde van het wortelkanaal gemaakt en opgevuld. Ter controle wordt er een röntgenfoto gemaakt. Daarna wordt het tandvlees gehecht.

Voor meer informatie zie deze animatie: https://www.youtube.com/watch?v=W5PLJWdO97I&t=5s